Mięso to dla wielu Polaków podstawowy element diety. Często sięgamy po drób, wieprzowinę lub wołowinę. Ten rodzaj mięsa dla większości z nas zarezerwowany jest na większe okazje. Wielu Polaków nawet od święta boi się je jeść. To duży błąd, bo to najlepsze i najzdrowsze mięso jakie istnieje.Jak podaje „Business Insider Polska”, spożycie mięsa w Polsce jest na stosunkowo wysokim poziomie. Zdecydowana większość ankietowanych, tj. 89 proc., przyznała, że konsumuje je przynajmniej kilka razy w tygodniu. Jak czytamy, osoby, które jedzą mięso, spożywają je zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu (38 proc. badanych) albo nawet 4-6 razy w ciągu 7 dni (33 proc. badanych).
Biała kiełbasa to produkt, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niektórzy jedzą ją z żurkiem, inni z barszczem, a jeszcze inni z chrzanem i chlebem. Niestety produkt kupiony w sklepie może zawierać szkodliwe substancje – konserwanty i wzmacniacze smaku. Są też osoby, które ze względów zdrowotnych, powinny unikać tego przysmaku. Biała kiełbasa może zaszkodzić osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym i wysokim poziomem cholesterolu. To jednak nie koniec. Kto jeszcze powinien jej unikać?
Dwa dni temu pisaliśmy o śmiertelnym zatruciu mięsem z targowiska w Nowej Dębie, w powiecie tarnobrzeskim. Policja zatrzymała parę, która sprzedawała z samochodu „swojskie” wyroby będące przyczyną poważnych zatruć, w tym jednego zgonu. Dlaczego kupowanie mięsa na bazarze nie jest dobrym pomysłem? Wyjaśniamy.